Het bedrijf van Castellani werd aan het einde van de 19e eeuw in Montecalvoli opgericht toen Alfred, een al lang...
- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
Sulfiet
Zwavelen
Zwavelen is een ander woord voor het toevoegen van Sulfiet dit is onmiskenbaar gebruik bij het maken van wijn, al wordt sulfiet wel in zo klein mogelijke proporties gebruikt de term zwavelen is het toevoegen van sulfiet, het is een middel dat oxidatie tegengaat en dit niet alleen in de wijn maar bij heel veel andere levensmiddelen.
Bij het vinificatie proces wordt gezwaveld dit om schimmels, micro-organismen en gisten af te remmen en oxidatie tegen te houden, doordat de oxidatie afgeremd word blijft de wijn langer fris en verlengd dit de houdbaarheid, ook vlees word gezwaveld om zo lang mogelijk de rode kleur te houden anders zou deze snel bruin worden door de oxidatie.
Ook biologische wijnen bevatten sulfieten aangezien de sulfieten gebruikt worden bij de vinificatie en niet bij de wijnbouw, Op de druivenschil bevinden zich o.a. zwavelelementen. Tijdens het gistingsproces bij wijn ontstaat het. De vraag is beantwoord: wijn zonder sulfiet bestaat helemaal niet! De hoeveelheid is echter niet genoeg om de wijn stabiel te houden. Daarom voegen veel wijnboeren dit natuurlijke conserveringsmiddel toe aan hun wijn. De maximum hoeveelheden voor toevoegingen zijn bij wet vastgelegd. Vaak is een fractie van de maximaal opgelegde hoeveelheid voldoende om de wijn stabiel te maken: hierdoor hebben schimmels en beestjes geen schijn van kans. Bovendien ruikt de wijn minder snel muf door zuurstofgebrek. De wijn blijft dan fris en fruitig
Blauwe druiven "most" in het vergistingsvat
Snel wordt al gezegd dat je van sulfiet hoofdpijn krijgt maar is dat zo? Maar van alcohol kun je wél hoofdpijn krijgen. Dat is in elk geval wetenschappelijk aangetoond. De reden is dat alcohol vocht uit het lichaam drijft waardoor de bloedvaten in de hersenen een krimp reactie gaan vertonen. Wellicht kunnen sommige mensen daarvoor overgevoelig zijn.
Dat mensen een allergie kunnen hebben voor sulfieten is bekend dat is ook de reden dat dit verplicht op een fles wijn aangegeven staat Sinds november 2005 verplicht een EU-wet de etiket-vermelding van aanwezige sulfiet in de wijn. Dat moet als de wijn méér dan 10 mg per liter bevat. Sindsdien staat er op het etiket bijna altijd ‘contient des sulfites’ |‘bevat sulfiet’, ook bij natuurlijke en/of bio-wijnen is dit zo ook op onze website staat dit erbij en is ook verplicht aangezien u online koopt en niet de achterzijde van het etiket kunt lezen.