Jacques Charlet-wijnen
Vanaf hun conceptie zijn de kwaliteiten van Jacques Charlet-wijnen de vrucht van onze intieme kennis van Beaujolais en Bourgondische Terroirs, gecombineerd met de nauwgezette arbeid van de mannen en vrouwen die er werken.
Beaujolais Village Wijnen
Sinds 1754. In de 18e eeuw waren de Charlet-familie grondbezitters en wijnhandelaren op de grens tussen de Bourgogne en de Beaujolais in Saint-Amour en Juliénas. Dit blijkt uit de partnerschapsovereenkomst tussen Jean en Joseph Charlet van 20 oktober 1754, samen met de grootboeken van deze periode. Charlet-wijnen hadden toen al een uitstekende naam in Parijs: een interessant record is de levering van een vat wijn aan Monsieur Gabriel, de eerste architect van koning Lodewijk XVI die aan het Château de Versailles werkte!
Tegenwoordig wordt Jacques Charlet gerund door de familie Barbet, gebonden aan de Charlet door middel van huwelijken. Ze zijn ook de eigenaar van de historische Charlet-landgoederen in Saint Amour en Julienas.
Of de wijnen nu het product zijn van onze landgoederen, van druiven die ze vinificeren of door een geselecteerde Cuvée op een landgoed waar ze al generaties lang mee werken, ze zorgen ervoor dat elke wijn altijd trouw blijft aan zijn oorsprong en dat hij pronkt het allerbeste van het Terroir waar het vandaan kwam. Ze zijn van mening dat respect voor het milieu van essentieel belang is en het gebruik van milieuvriendelijke winegrowing technieken en het bewerken van de bodem actief bevorderen.
Wijndruif Gamay
Elk perceel heeft een uniek karakter door de diversiteit van de bodem en het aspect. De wijnen worden geselecteerd uit de beste “klimaten” (of benoemde wijngaarden) en zorgen ervoor dat hun individuele persoonlijkheid behouden blijft.
Sinds de Romeinse tijd is de Beaujolais de vrucht van de synergie tussen een unieke druivensoort – Gamay Noir – hoge plantdichtheid, slechte, goed doorlatende grond die lage opbrengsten en hellingen geeft met een ideaal aspect naar het oosten en zuiden. De ziel van de zuidelijke Bourgogne, de regio Mâconnais, is het koninkrijk van Chardonnay, een nobele variëteit die bekend staat om zijn finesse. Het gematigde klimaat daar, met koele nachten, en de diversiteit van de kalksteen-kleigronden geven witte wijnen die een harmonieus evenwicht vinden tussen frisheid, fruitigheid en rondheid.
Zo komt de Jacques Charlet Moulin-à-Vent van het Champ de Cour “climat”, dat een van de beste reputaties in de appellatie heeft; in dezelfde geest komt de Morgon van de beroemde Côte du Py.
In Pouilly-Fuissé ligt Domaine des Sansonnets in de meest prestigieuze wijngaarden, waaronder Aux Clos, Les Chailloux (bodem rijk aan leisteen), Beauregard en Vers Cras (bodem rijk aan kalksteenklompjes). Het is door deze unieke diversiteit van Terroirs dat de wijnen van Jacques Charlet hun persoonlijkheid en charme uitstralen.
De gouden regel blijft om de druiven te plukken op de hoogste rijpheid. Uit deze filosofie komen twee principes voort: de kwaliteit van de opbrengst en respect voor de typiciteit van onze Terroirs. Rijping: de hoeksteen bij het maken van geweldige wijnen
Afhankelijk van het landgoed en de Cru, wordt er voor gekozen om te rijpen in vaten, houten tonnen of eiken vaten. Als de wijnen eenmaal in de kelder staan, is tijd geen object meer. De wijnen rusten, ronden af en rijpen gedurende de tijd die ze nodig hebben, voordat ze zachtjes worden gebotteld.
Wijn proefnotitie
Lichte, elegante en fruitige wijn. Fruit, fruit en nog eens fruit met typerende speelsheid van de Beaujolais. Prima als eerste rode wijn in een arrangement.Een wijn die bij vele gelegenheden past een echte allemansvriend