Château Cos d'Estournel
Château Cos d'Estournel werd aan het begin van de 19e eeuw gebouwd door Louis Gaspard d'Estournel. Bijgenaamd de Maharadjah van Saint Estèphe vanwege zijn passie voor reizen naar Indië, bouwde hij exotische pagodes boven de wijnmakerij, ter herinnering aan de verre landen die hij had bezocht. De wijn van het landgoed kreeg al snel een reputatie als een van de beste wijnen van Bordeaux en begon over de hele wereld te worden geëxporteerd; in de classificatie van 1855 werd het gerangschikt als een tweede groei. Tegenwoordig is deze prestigieuze wijngaard van Michel Reybier en beslaat 67 hectare. Met de monding van de Gironde in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen, profiteert het pand van een microklimaat met zeer stabiele temperaturen. In het oude Gascon betekent Cos heuvel van kiezelstenen, wat zeker wordt gerechtvaardigd door de geologische kenmerken van het terroir: een opeenhoping van grind uit het Kwartair tijdperk resulteerde in de vorming van een heuvel van ongeveer 20 meter hoog, waarop het kasteel staat, uitkijkend over de rivier. Alleen druiven van wijnstokken die meer dan 20 jaar oud zijn, worden gebruikt om de grand vin van Cos d'Estournel te maken, de rest gaat naar de tweede wijn. De accommodatie voert bijna alle taken handmatig uit en gebruikt nieuwe eikenhouten vaten om de wijnen te rijpen, waardoor de smaken met een subtiele houtigheid worden versterkt. Er volgt dan een eindselectie, waardoor de productie terugloopt tot tussen de 200.000 en 380.000 flessen. De accommodatie voert bijna alle taken handmatig uit en gebruikt nieuwe eikenhouten vaten om de wijnen te rijpen, waardoor de smaken met een subtiele houtigheid worden versterkt. Er volgt dan een eindselectie, waardoor de productie terugloopt tot tussen de 200.000 en 380.000 flessen. De accommodatie voert bijna alle taken handmatig uit en gebruikt nieuwe eikenhouten vaten om de wijnen te laten rijpen, waardoor de smaken met een subtiele houtigheid worden versterkt. Daarna volgt een definitieve selectie, waardoor de productie terugloopt tot tussen de 200.000 en 380.000 flessen.