Je kunt de website niet bezoeken u bent niet oud genoeg
U moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken bent u dat?

Bij bezoeken van onze website gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy Policy

wijn en kaas combineren

Misschien kent u het u staat in een kaas winkel om een kaasje te kopen voor bij een flesje wijn, misschien in de avond aan tafel of bij de openhaard, maar er zijn zoveel kazen te verkrijgen. Op vakantie in Frankrijk is dit al helemaal een lastige daar liggen meestal meer soorten en verschillende kazen dan ieder ooit heeft kunnen dromen, maar misschien kunnen we u een stukje op weg helpen met wat combinaties.

Wijn en Kaas

Wijn bij kazen

Er zijn vele soorten kaas maar ook veel soorten wijn, een wijn en kaas moet op elkaar zijn afgestemd veelal passen kazen en wijnen uit de zelfde streek goed bij elkaar maar in een supermarkt komt het overal vandaan. Als voorbeeld moet een wijn en kaas passen neem bijvoorbeeld een Crottin (geitenkaasje) uit de Loire, deze past prima bij een Sancerre uit dezelfde streek beide hebben frisse zuren die elkaar aanvullen, het mondgevoel van de wijn en kaas moet passen.

Witte of Rode wijn bij kaas

In principe past witte wijn over het algemeen beter bij kazen, maar een lichte Rode Beaujolais en een Bardolino zijn meestal makkelijke fruitige wijnen die ook goed passen bij milde kazen of in de zomer gekoeld passen deze ook bij lichte kazen. wart meer aromatische wijnen zoal een Amarone, Barolo, Gewurztraminer, Port passen beter bij de harde en sterkere schimmelkazen. 

Type Kazen en wijnen

Blauw ader kazen,  roquefort, Stilton, Gorgonzola

Deze kazen passen prima bij, Gewurztraminner,  Port, Sherry, Muscato, gezoete wijnen

Camembert

Past prima bij een riesling, fruitige Beaujolais, Merlot

Oude Kazen

Hier past een Sangiovese (Chianti), Houtgelagerde Bordeaux, Nebbiolo uit de Piemonte (Barolo. Barbaresco) prima bij

Geitenkazen

Lekker bij eerdergenoemde Sancerre, Chenin blanc, maar een prima frisse Petit Chablis is ook heel lekker hierbij

Brie

Mousserende wijn, Cava, Pinot noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, merlot

Parmazaanse kaas

Prima bij een Amarone, Barolo, Barbaresco, Chianti

Munster Kaas

Ideaal bij Gewurztraminner, Halfdroge Riesling, 

Jonge goudse, emmentaler en edammer

Silvaner, Pinot gris, Pinot Noir of andere zachte rode wijn

Verse zachte kazen

Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc