Lijst van producten op merk Domaine Andre Brunel

Domaine Andre Brunel

De familie is sinds de 17e eeuw aanwezig op het grondgebied van Châteauneuf du Pape en is al vijf generaties volledig toegewijd aan wijn.

 Al in de 17e eeuw wordt de wijnbouwactiviteit van de familie bevestigd door de aankoop van een stuk wijngaard ten noorden van de appellatie van de bisschop van Avignon.

Vele generaties volgen elkaar op in dienst van de wijnbouw, maar pas in 1954 creëerde Lucien Brunel het merk Les Cailloux om de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de wijnen van het landgoed te kunnen ontwikkelen en bekend te maken. We zullen het nu hebben over Domaine Les Cailloux.

In 1971 nam André Brunel de exploitatie van het landgoed over. Onder zijn leiding zal het landgoed een snelle groei doormaken: verwerving van wijnstokken in Côtes du Rhône en in Vin de Pays, lancering van de beroemde Cuvée Centenaire in 1989. Hij voert ook belangrijke veranderingen door in het beheer van de wijnstok door een van de eerst in Chateauneuf du Pape om een ​​niet-chemische benadering van het telen van wijnstokken te hebben.

In 2012 voegde zijn zoon, Fabrice Brunel, zich bij hem om de familiegeschiedenis voort te zetten.

Het landgoed is verdeeld over drie appellaties : natuurlijk Châteauneuf du Pape, maar ook Côtes du Rhône en Vin de Pays de Vaucluse.

De zoektocht naar kwaliteit, respect voor de terroirs en de ambitie om onze klanten altijd wijnen aan te bieden die ze zullen kunnen waarderen naarmate ze ouder worden, hebben ertoe geleid dat we uiterste zorg besteden aan hun productie, ongeacht de naam.

De verschillen betreffen vooral rijpingstijden (langer voor Chateauneuf, korter voor Vins de Pays om ze sneller toegankelijk te maken) en het gebruik van vaten (voor Syrahs in Chateauneuf du Pape om de tannines af te ronden, afwezig op de Côtes du Rhône en de Vins de Pays om de versheid van het fruit te behouden).

Het is de wens om wijnen te produceren die kenmerkend zijn voor hun Terroir en hun oorsprong, terwijl ze elegant en van grote finesse blijven.

 Chateauneuf Du Pape

Het Domaine heeft 21 hectare in de appellatie Châteauneuf du Pape, waaronder 2 witte, verspreid over tien districten. De belangrijkste zijn Farguerol in het noorden, Reves en Plan du Rhône in het zuiden en Bois de la Ville onder het dorp.

De bodems zijn gevarieerd, kiezels natuurlijk, maar ook zand- en kleigronden.

Bodemtopografie: analyse van een kwart ronde kiezelstenen

De "nuttige" lagen voor de wijnstokken zijn geënsceneerd over ongeveer 3 m:

Van 0 tot 50 cm: voornamelijk kiezels (80%) aangevuld met zand. Sterke aanwezigheid van wortels.

Van 50 tot 140 cm: sterke aanwezigheid van kiezels (60%), de rest is voornamelijk klei. Aanwezigheid van fijne wortels.

Van 140 tot 300 cm: laag kleiachtige opeenhoping maar altijd met de aanwezigheid van kiezelstenen (ongeveer 20%).

Door de diepe beworteling is het mogelijk om het aanwezige water meer dan 2m onder het oppervlak op te vangen en de kiezels verminderen de verdamping door de hitte of de mistral. De plant is daardoor ook in de hitte van de zomer goed gehydrateerd.

Druivensoorten

Het bestaat voornamelijk uit oude en zelfs zeer oude Grenaches, het vertegenwoordigt 70% van het Domaine, dan hebben we Syrah, Cinsault en Mourvèdre. 

 Côtes du Rhône

Het Domaine heeft ongeveer 40 hectare in Côtes du Rhône, voornamelijk gelegen ten oosten van de stad Orange , de rest is in de Gard, in de buurt van Lirac.

Bodemtopografie

De bovenlaag van de bodem bestaat voornamelijk uit modern alluvium, van het zandige kleitype. Hun voordeel is dat ze in de zomer bestand zijn tegen waterstress en zo de irrigatie van de wijnstokken beperken.

De onderste lagen bestaan ​​voornamelijk uit kalksteen met een sterk drainerend vermogen. De wortels zijn daardoor minder diep dan bij Châteauneuf du Pape. Het klimaat wordt gekenmerkt door veel zonneschijn en een gemiddelde regenval van 650 mm.

Druivensoorten

De druivensoort is gemaakt van oude grenaches. Ze zijn meer dan 50 jaar oud. 

In Côtes-du-Rhône Roussanne hebben we Clairette en Grenache Blanc.

Landelijke wijn

Het landgoed bezit ook 30 hectare lokale wijnen (of IGP: beschermde geografische aanduiding), voornamelijk gelegen in de stad Travaillan in het noorden van de Vaucluse.

Bodemtopografie

De bodem bestaat voornamelijk uit recente alluviale rivierafzettingen langs de rivier de Aygues.

Druivensoorten

Ook hier domineert Grenache de druivensoorten. 

In Châteauneuf-du-Pape hebben ze 15 percelen, waarvan we er 14 gebruiken om de Les Cailloux cuvée te maken, dit zijn verschillende terroirs: er zijn kalksteen, zand, safres, klei-siltige bodems. Bij Domaine André Brunel vinificeren ze de terroirs apart en blenden we ze vervolgens. Er is maar één perceel: Farguerol waarmee we onze speciale cuvée “La Centaire” produceren. La Centenaire werd voor het eerst gemaakt door André Brunel in 1989, het is een uniek terroir, het is aangeplant maar bestaat voornamelijk uit zeer oude Grenache Grenache die nu meer dan 120 jaar oud is. Het is een zeer goede wijn die een paar jaar moet rijpen voordat hij wordt gedronken.

In witte Châtauneuf-du-Pape hebben ze 3 percelen die ons in staat stellen om de cuvée Les Cailloux te produceren, de emblematische cuvée van het Domaine. Een perceel van Roussanne wat zeer zeker het perceel van André Brunel was, hij was er vaak als we hem zochten, ook in de weekenden! Er is er nog een aangeplant met Clairette en een laatste met Grenache Blanc. Ons wit is vrij levendig, gespannen, mineraal, ze hebben geen zwaar profiel. Hij kan jong gedronken worden door de frisheid maar veroudert prachtig!

Wijngaard Chateauneuf du Pape

Wijngaard in Chateauneuf du Pape

In Côtes-du-Rhône hebben ze het beroemde Sommelongue-perceel waarmee we de gelijknamige cuvée kunnen maken. Sommelongue betekent lange strook land, het is 8 hectare aan één stuk. De Sommelongue cuvée heeft een vrij groot bewaarpotentieel en is tot 10 jaar houdbaar. Het is een zeer fijne wijn. Ze hebben dan andere cuvées in Côtes-du-Rhône: Est/Ouest die is samengesteld uit Grenache, Cinsault en Syrah, het is een wijn die jong wordt gedronken, hij kan goed begeleiden bij gegrild vlees, salades, een pastagerecht, pizza's enz. Ze hebben ook een cuvée genaamd Sabrine die tot 5 jaar houdbaar is.

Ze hebben 2 percelen witte Côtes-du-Rhône waarop we de Bécassonne cuvée kunnen maken, op een van deze twee percelen staat een huis waarin Fabrice Brunel opgroeide toen hij klein was. de naam van de Bécassonne cuvée.

In Vin de Pays hebben we in totaal 13 percelen, waaronder twee percelen waarop ze Petit Tracteur Franse wijncuvée kunnen maken, een makkelijk drinkbare, fruitige wijn voor vrienden. Tevens hebben ze ook een Vin de Pays Grenache

Actieve filters