Het bedrijf van Castellani werd aan het einde van de 19e eeuw in Montecalvoli opgericht toen Alfred, een al lang...
- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
Pinot Gris
Pinot Gris maar ook wel Pinot Grigio Genoemd, is een witte wijndruivensoort met zijn oorsprong in Frankrijk,. Het is een mutatie van de Pinot Noir. De Pinot Grigio is bekend om zijn citrus- en fruitaroma's, met soms rijke en kruidige smaken en heldere zuren, is dit een van de meest populaire witte wijnen.
Terwijl de Pinot Grigio door Amerikaanse wijndrinkers word geprezen, heeft de Pinot Gris een iets lager profiel aan deze kant van de Atlantische Oceaan. Beide wijnenstijlen komen echter van dezelfde druif. Franse wijnmakers verwijzen naar deze druif als "Pinot Gris", terwijl Italiaanse wijnmakers exact dezelfde druivenstokken planten en oogsten en het "Pinot Grigio" wordt genoemd. Hoewel de druiven hetzelfde zijn, zijn de resulterende wijnen heel verschillend van stijl.
Pinot Grigio druif in Italie
De pinot gris-wijnstok geeft over het algemeen kleine trossen en bessen , hoewel er verschillende klonen zijn. De grotere zijn de meest voorkomende klonen, terwijl de kleinere degenen zijn die wijnen van de hoogste kwaliteit produceren.
De Pinot Gris is een vrij krachtige plant, hij bloeit vroeg en is niet erg productief. Het biedt most met een hoog potentieel aan alcoholgehalte en met een gemiddelde zuurgraad . Hij is gevoelig voor meeldauw en wordt gemakkelijk aangetast door Botrytis Cinerea, wat weer aanleiding geeft tot interessante Botrytis-wijnen.
Pinot gris is de derde meest aangeplante druif in de Elzas, na de Riesling en de Gewürztraminer, en blijft in opkomst komen. Tot voor 2007 stond het in de regio bekend als Tokay d'Alsace, totdat een overeenkomst tussen de EEG en Hongarije van kracht werd, met als doel de grote zoete botrytiswijnen in dat land te beschermen. Wijnen met het label Alsace Pinot Gris moeten voor 100% gemaakt zijn met deze variëteit.
De Pinot Gris/Grigio die we allemaal gewend zijn, neigt naar tonen van witte perzik, lichte citrustonen en een vleugje peer. Een element van parfum en lichte kruiden ronden deze lichte, gemakkelijk te drinken witte af, terwijl je ook extra smaken van kamperfoelie, groene appel of zelfs grapefruit kunt ervaren.
De meerderheid van de Italiaanse Pinot Grigio wordt geproduceerd in de regio's Veneto , Lombardije, Friuli, Trentino en Alto Adige. Veel van de wijnen die ze produceren is licht, jong en betaalbaar, hoewel sommige gebieden rijkere, meer premium wijnen kunnen produceren, vergelijkbaar met de Elzasser Pinot Gris. Italië exporteert elk jaar een enorme hoeveelheid van hun Pinot Grigio, waarbij het VK en de VS de grootste exportlocaties zijn. Duitsland produceert ook een redelijke hoeveelheid wijn van de Pinot Grigio, maar houdt het meeste voor zichzelf. De druif staat binnen de Duitse grenzen bekend als Grauburgunder en biedt een smaakprofiel en karakter vergelijkbaar met de typische Pinot Grigio.
Pinot Grigio is een makkelijke wijn voor foodpairing. Vaak wordt de wijn gecombineerd met een stukje wit vlees en visgerechten, zoals mosselen of gekruide kip. Het is ook lekker bij groene salades en als je van kaas houdt, zoek dan niet verder dan mozzarella.
Is de Pinot Grigio wat voller en meer gerijpt dan gaat het goed samen bij romige sausen en Kalfsvlees of gerechten met Gekarameliseerde uien of Zwaardvis.