Het bedrijf van Castellani werd aan het einde van de 19e eeuw in Montecalvoli opgericht toen Alfred, een al lang...
- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
Kleine Zalze
Kleine Zalze
Kleine Zalze is een bekroonde wijnmakerij gelegen in het hart van de Kaapse Wijnlanden, op slechts drie kilometer van Stellenbosch. Sinds 1695 wordt er op kleine schaal wijn gemaakt op ons landgoed, maar in 1996, toen Kobus Basson en zijn familie het pand kochten, werd de moderne Kleine Zalze geboren.
Onze filosofie is simpel: succes begint in de wijngaarden. Uitzonderlijke wijnen worden mogelijk gemaakt door variëteiten en klonen te selecteren die specifiek geschikt zijn voor de verschillende bodems en hellingen, en door een verder zorgvuldig beheer van de uitgebreide natuurlijke rijkdommen van de boerderij.
Deze voortdurende aandacht voor detail culmineerde erin dat Kleine Zalze in 2020 nieuwe hoogten bereikte en werd uitgeroepen tot Top Performing Winery of the Year door Platter's Zuid-Afrikaanse wijngids, misschien wel de meest uitgebreide gids voor Zuid-Afrikaanse wijn ter wereld.
Meer recentelijk won Kleine Zalze vier Double Golds en de Best Achiever-prijs tijdens de veelgeprezen Veritas Awards 2022.
Wijngaarden van Kleine Zalze
De geschiedenis van Kleine Zalze
Uit een volkstelling uit 1692 blijkt dat Nicolaas Cleef sinds 1683 gevestigd was op een boerderij die bekend staat als de Groote Zalze, net buiten Stellenbosch aan de oevers van de rivier de Blaauwklippen. Cleef werd geboren in Grosszalze, Duitsland, en trouwde met Barbara Lefevre, een hugenootse vluchteling. van Fleurbaix, België in 1684. In 1692 hadden ze een gezin met een dochter en een zoon en hadden ze 7.000 wijnstokken geplant op de Groote Zalze. In 1695 verleende Simon van der Stel Cleef het eigendom (eigendomstitel) van de 57 morgen land dat hij twaalf jaar lang had gekapt en gecultiveerd.
Tegenwoordig ligt 18 morgen van deze schenking binnen de grenzen van het onderverdeelde deel dat bekend staat als Kleine Zalze, grenzend aan een ander deel dat is ontleend aan een daaropvolgende schenking (1818) aan de eigenaren van de Groote Zalze.
Nicolaas Cleef stierf in 1708 en zijn weduwe Barbara en hun kinderen Anna Catherina en Jochem zetten het boerenbedrijf voort. Anna Catherina trouwde met Hans Jacob Conterman, wiens familienaam Grundermann was (tot zijn aankomst in de Kaap in 1796). Conterman arriveerde als soldaat op de Kaap, maar werd al snel ontheven van zijn verplichtingen en geregistreerd als burger.
Meer recentelijk verwierven Kobus Basson en zijn familie het pand in 1996 en gingen verder met het renoveren van de kelder en het herbeplanten van de wijngaarden om de moderne Kleine Zalze te bouwen.
In september 2022 ging het eigendom over op AdVini , een wereldberoemd Frans wijnbedrijf, waarmee een nieuw hoofdstuk begon voor Kleine Zalze Wines.
In 1713 erfden Anna Catherina en Hans (ook bekend als Jan) de Groote Zalze. Anna Catherina overleed in 1720 en Hans hertrouwde en verkocht de Groote Zalze in 1722 aan luitenant DC Nyseh. Hoewel Nyseh tot 1758 eigenaar was van de Groote Zalze, is er niets meer over hem bekend. In 1758 werd de Groote Zalze verkocht aan Johannes Colyn, die het op zijn beurt in 1762 aan Wilhelmus Krige verkocht.
In 1809 verkocht Krige de Groote Zalze aan Andries Francois du Toit, achterkleinzoon van Francois du Toit, Hugenotenvluchteling. In 1818 ontving Andries du Toit van het nieuwe Britse bestuur een subsidie van 250 morgen land grenzend aan de Groote Zalze. Het grotere pand, in totaal 307 morgen, werd verdeeld onder de achterkleinkinderen van Andries. Door ups en downs van familiefortuinen en een groot aantal mannelijke nakomelingen moest de familie Du Toit 166 jaar lang de Groote Zalze behouden voordat Gilbeys Distillers and Vintners twee delen van het land kochten en het consolideerden tot wat tegenwoordig bekend staat als Kleine Zalze. .
In 1996 kocht de familie Basson Kleine Zalze en verbeterde en ontwikkelde het pand terwijl ze een premium Stellenbosch-wijnmerk oprichtten. Sinds 1996 verwierf de familie ook de rest van de grond, ooit bekend als de Groote Zalze.
Wijngaarden
Gelegen op verschillende hellingen, bodems en aspecten, worden de wijngaarden die het fruit dragen voor de wijnen van de Kleine Zalze blootgesteld aan een frisse zeebries van de Atlantische kust, die slechts 15 km verderop ligt. Dit koele klimaat levert delicate smaken op en biedt tegelijkertijd optimale groei- en rijpingsomstandigheden voor ons fruit.
Het fruit is afkomstig van de 120 hectare aan wijnstokken die op het landgoed Kleine Zalze zijn geplant, terwijl de rest afkomstig is van langetermijncontracten, die controle geven van wijnstok tot fles. Wijnbouwer Henning Retief vormt de basis voor ons prijswinnende wijnportfolio en garandeert druiven van uitzonderlijke kwaliteit door gebruik te maken van wijnbouwtechnieken die zich richten op duurzaamheid.
Beslissingen zoals de richting van de plantrichting van de wijnstokken, het traliewerk en de hoogte van de wijnstokken boven de grond, evenals de vorm en dichtheid van de bladluifels, hebben allemaal invloed op de kwaliteit van het fruit dat in de kelder wordt afgeleverd. Er wordt ook een uitgebreide opbrengstreductie doorgevoerd om fruitgedreven wijnen van de beste kwaliteit te produceren met een uitstekend karakter en rijpingspotentieel.
Groene Aanpak
Vanaf het begin is het milieu voor ons een belangrijke overweging geweest en bij de ontwikkeling van het landgoed is hier voortdurend rekening mee gehouden. Wij voldoen aan het internationaal erkende Integrated Production of Wine (IPW)-programma. Het programma certificeert dat de druiven en wijn worden geproduceerd volgens ecologisch duurzame productiemethoden. Naleving van de IPW-richtlijnen verzekert de koper en consument dat het productieproces ecologisch duurzaam is en dat aan de voedselveiligheidseisen is voldaan.
We ondersteunen en zijn geaccrediteerd door de Wine & Agriculture Ethical Trade Association (WIETA) en ondersteunen ook actief lokale liefdadigheidsinstellingen en organisaties die betrokken zijn bij het versterken van de gemeenschap.
Wijnmakerij
Onze wijnbereidingsfilosofie wordt ondersteund door een drieledige strategie van het koesteren en ontwikkelen van alle componenten die bij het proces betrokken zijn: de wijngaarden, de kelder en de mensen.
In de wijngaarden worden alle geweldige wijnen gemaakt en we laten geen middel onbeproefd om de beste kwaliteit druiven te produceren. De wijnmakerij is gedurende het hele wijnbereidingsproces verantwoordelijk voor het waarborgen van de hoogste kwaliteitsniveaus om geweldige wijnen te produceren en het zijn onze mensen die dit allemaal mogelijk maken.