Het bedrijf van Castellani werd aan het einde van de 19e eeuw in Montecalvoli opgericht toen Alfred, een al lang...
- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
Chablis en Oesters
Chablis en Oesters
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van Oesters en Chablis Combinatie in een wijn en spijs voorstel. Dit is een uitstekende combinatie doordat de Chablis (Chardonnay) op een voormalige oceaanbodem groeit waar nog veel schelpen zijn achtergebleven, deze schelpen geven een kalk en mineralen af aan de Chardonnay druif waardoor de Chablis wijn zijn eigenschappen krijgt om goed te combineren bij Oesters.
Oesters zijn bijna het gehele jaar door te verkrijgen maar in de maanden Mei t/m Juni zijn deze niet optimaal, in deze maanden gaan de Oester melken zoals dat heet en wordt de voortplanting ingezet, Oesters zijn tweeslachtig en in deze periode zijn zij dan ook niet optimaal van vis gewicht let u daar op als u Oesters koopt
Oesters zijn er in verschillende soorten we kennen de Creuses en de platte Oester deze laatste is de meest dure variant en wordt meestal rauw geconsumeerd perfect voor bij de Chablis wijnen.
De Creuses worden meestal gegratineerd in de oven met knoflook, olie en Kaas, Platte Oesters kunt u zo opensteken en op eten het opensteken vergt wel enigen handigheid en voorzichtigheid ook is er een speciaal oestermes voor nodig zoals hieronder
Het is mogelijk de platte oester wat ander smaakprofiel te geven door er wat druppels citroensap aan toe te voegen en wat gemalen zwarte peper, op de foto hieronder de platte oester welke veelal rauw wordt gegeten
Doordat de platte Oester relatief duur is wordt er ook steeds meer gekozen voor de goedkopere variant de Creuze ook wel de kromme Oester of Portugese Oester genoemd, de kleinere variant van de Creuze kan ook rauw gegeten worden op dezelfde manier als de platte oester deze kleinere creuzes zijn malser en jonger dus gemakkelijker weg te slurpen
Wij adviseren bij de rauwe Oesters de Chablis te drinken prima betaalbare Chablis is onze Pascal Boban Chablis en Domaine Hamelin Petit Chablis, of een mooie Chablis 1erCru
Oester voorbereiden u heeft nodig:
- 6 Platte oesters per persoon
- zwarte gemalen peper
- 1 Citroen of Limoen
- Een Oester opensteek mes
Let wel op dat de Oesters vers zijn als u deze koopt ze mogen niet ruiken of openstaan een verse Oester ruikt naar kalk en vers zeewater.
Let op bij het opensteken van de Oester dat u goed uw handen beschermd mocht u uitschieten met het mes, gebruik hiervoor een vaatdoek of handoek die een paar keer dubbel geslagen is en lag daar de Oester in om uw handen te beschermen, de betere viszaken kunnen de Oester ook kraken voor u dat wil zeggen dat zij het schernierpunt alvast los maken van elkaar, maar de Oester nog wel dicht blijft en nog in zijn eigen vocht blijft leven, dit vergemakkelijkt het opensteken voor u.
Hieronder een Filmpje waarin Bram Verwijs een Oesterhandelaar demonstreert hoe een Oester open te steken op het foodtube Channel
Wilt u geen Chablis drinken onderstaande wijnen uit de Loire passen ook prima bij deze Oesters wij adviseren de Ortion andamp; Fils Pouilly Fume of Domaine Girault Sancerre