Het bedrijf van Castellani werd aan het einde van de 19e eeuw in Montecalvoli opgericht toen Alfred, een al lang...
- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
Cave Vinicole Hunahwir
Elzas
Cave Vinicole de Hunawihr is een coöperatie gevestigd in het hart van het Grands Crus-gebied in de Elzas in Frankrijk.
Het beleid is gericht op het uitbreiden van het selectieve vinificatieproces, dat al vele jaren is ontwikkeld om een ruime keuze aan wijnen aan te bieden. Het assortiment omvat generieke wijnen, wijnen die zijn bekroond met gouden medailles in grote wijncompetities, Lieux-dits, Grands Crus, mousserende wijnen, Late Harvest en Noble Selected Grapes.
Onze filosofie
Als bedrijf op mensenmaat is het onze filosofie om onze productie te vinificeren in overeenstemming met de rijke diversiteit van de Elzasser bodems. Voor 100% samengesteld met onze druiven, bieden we onze klanten een hele reeks kwaliteitswijnen aan die door de pers over de hele wereld worden erkend.
Met 25% van de omzet in het buitenland passen we onze verkoopstrategie aan de verschillende markten aan om een sterk partnerschap met elke klant te implementeren. Wij garanderen een regelmatige opvolging en ondersteuning van de verkoop door reactiviteit, beschikbaarheid en flexibiliteit van ons team.
Een dergelijke betrokkenheid verzekert zowel de wijnbereiding van "specialiteiten" (Grands Crus, Lieux-dits) als de mogelijkheid om belangrijke operaties te beantwoorden die grote hoeveelheden vereisen (private labels, speciaal achteretiket, schroefdop).
Onze geschiedenis
In 1954 herstelde de Elzas langzaam van een verwoestende Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Toen realiseerden een paar wijnmakers van Hunawihr zich dat ze allemaal de kwaliteit van hun productie konden verbeteren door als een team te werken. Gezegend met verbazingwekkende terroirs, brachten de stichtende leden hun dagen door met werken in de wijnstokken...
50 jaar later behoort Cave Vinicole de Hunawihr tot de beste: “La Revue du Vin de France” classificeerde onze kelder als het 1e coöperatieve wijnhuis in de Elzas en het 3e in Frankrijk.
Riesling Druif
Bodem en zonneschijn
Beschut tegen de invloed van de oceaan door de Vogezen, geniet de wijnstreek van de Elzas praktisch de minste neerslag in Frankrijk (slechts 400-500 mm per jaar) en is gezegend met een semi-continentaal klimaat, zonnig, heet en droog.
Deze optimale weersomstandigheden, samen met een lekker koel herfstseizoen, zorgen ervoor dat de druiven langzaam rijpen en een verbazingwekkende complexiteit van aroma's ontwikkelen.
Door de erosie van de Vogezen en het Zwarte Woud, die eeuwen geleden een uniek gebergte vormden; de geologie van de Elzas is een echt mozaïek van bodems, bestaande uit graniet, kalksteen, gneis, leisteen, zandsteen...
De wijnstokken van Hunawihr worden beschouwd als een van de meest nobele van Frankrijk sinds 1123 toen paus Calixte II de verdediging op zich nam van het kleine dorp waarop tweemaal belasting werd geheven.
Feiten en cijfers
• Grottencoöperatie uit 1954; vandaag 110 leden
• 200 ha wijngaarden gelegen in Hunawihr (80 %) en omgeving (Riquewihr, Zellenberg) waaronder 12 ha voor Cremant d'Alsace (Pinot), 13 ha voor Grands Crus (Rosacker, Froehn, Sporen, Schoenenbourg, Osterberg)
• Gemiddeld jaarlijks productie: 15.000 Hl
• Gemiddelde jaarlijkse verkoop: meer dan 1,6 miljoen flessen (165.000 kisten) waarvan 25% verkocht in het buitenland
•Bodem: wijngaarden gelegen op de zogenaamde «geologische breuklijn van Ribeauvillé», de bodem is kleiachtige kalksteenmergel met krijtachtig grind afkomstig uit de Muschelkalk en de Lettenkohle, wat de wijnen een voortreffelijke individualiteit geeft
.
• Opslagcapaciteit : 40.000 Hl in bulk - 1.500.000 flessen in kelders met airconditioning
• Bottellijn: 6.000 flessen/uur
• Moderne apparatuur stelt onze kelder in staat om ten volle te profiteren van alle kenmerken van de Hunawihr-productie.
• Bestemmingen in het buitenland: België, Duitsland, Zweden, Canada, VS, Griekenland, Zwitserland, Denemarken, Verenigd
Koninkrijk, Italië, Finland, Noorwegen, Nederland, Frans West-Indië.
Wijnbereiding
De pluk gebeurt grotendeels met de hand : 100% voor Grands Crus en Lieux-dits, meer dan 60% voor de rest van het assortiment. De druiven worden in speciale oogstwagens van de wijngaarden naar de perserij gebracht om de volledige druiven te conserveren.
Het wijnhuis krijgt per dag enkel een druivensoort en een origine (Reserve, Lieux-dits, Grands Crus), afhankelijk van het terroir en het microklimaat. Vervolgens maakt onze wijnmaker een 2e selectie gezien de hygiënische staat. Niet ontsteelt of geplet, hele druiven worden in de pers gestopt.
Foto is: In de Champagne hele druiven die in de pers gestopt worden
Transformatie in de kelder
Nadat de druiven zijn geperst, wordt het sap opgeslagen in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Vervolgens wordt het door middel van flotatie gerekt om het heldere sap te scheiden van de zwaardere onzuiverheden (bezinksel), voordat de gisting begint.
De fermentatie wordt voornamelijk uitgelokt door toevoeging van geselecteerde gekweekte gisten, hun werking wordt vertraagd door de temperatuur in de tank voorzichtig te verlagen om een fijnere wijn te verkrijgen.
Zodra de gisting voorbij is, wordt de wijn gerekt (gepompt) om hem uit het bezinksel te halen. Daarna rijpt hij minimaal 4 tot 6 maanden op fijne droesem. Het wordt regelmatig geproefd door onze wijnmaker om de ontwikkeling ervan te volgen en om te beslissen over de frequentie van het roeren van de droesem. Op het juiste moment wordt de wijn gefilterd met tangentiële filtratie en in de tank bewaard. De wijn wordt net voor de verkoop gebotteld, geëtiketteerd en verpakt, ongeveer 18 tot 24 maanden na de oogst (behalve rosé, Muscat en Crémants). Gezien de bodem en het microklimaat behoren de terroirs van Hunawihr tot de nieuwste in de Elzas. Wijnen hebben dus wat tijd nodig om hun aroma's te ontwikkelen en we geven de voorkeur aan veroudering in de tank dan in de fles.
Wilt u eens proeven wij hebben verschillende wijnen in ons assortiment zie onderaan deze pagina.